Løype- og føremelding 1.12.2023

Årets siste måned – og skikkelig vintervær
Vi skriver 1. desember i dag og det ser ut til at vi går inn i en god, gammeldags førjulsvinter med snø og kulde.
Det har kommet en del snø den siste uka, faktisk en god del mer enn opprinnelig meldt. Snøen er lett og kald og «bygger» ikke så mye i skiløypene, men alt hjelper.
Alle løyper som er mulig å kjøre, er kjørt opp i løpet av fredag. Alle terrengløyper skal nå også være pakket. Løypekjørerne undersøker isforholdene på de vannene hvor det kjøres løyper.
Arilds spor for dagen på FB og hjemmeside vil gi oppdatert informasjon om status for de forskjellige løypene.
Det ligger an til en skihelg med klarvær og kuldegrader. Nå, fredag ettermiddag, er det minus 13 hjemme hos meg. YR sier at det skal være minus 10. All erfaring gjennom mange år tilsier at den faktiske temperaturen under slike værforhold blir en del lågere enn den som meldes. Det kan det være lurt å huske på når en vurderer været for kommende dag ut fra YR. Jeg lar meg stort sett imponere av hvor gode varslene til YR egentlig er, men akkurat når det gjelder temperaturvarslene under slike forhold, trenger modellene i YR en kalibrering/oppdatering. Nok om det.
Utover i uka ser det ut for at temperaturen vil gå ytterligere litt ned sammenlignet med de første par dagene, slik at vi har en kald uke i vente. Neste fredag/lørdag meldes det litt snø og noe stigende temperatur.
Smøretipset er enkelt, smelt under et par lag med en grønn eller blå voks, f.eks. den gamle, grønne Swix-voksen, som sjeldent brukes, kan godt leites fram nå. For litt sikrere feste vil en vanlig blå voks, den gamle Blå-Swixen eller V30 som den kalles i dag, være et like godt alternativ. Legg på ytterligere et par lag med voks utendørs etter at skiene har blitt avkjølt. Slik kald nysnø kan ofte gi litt dårlig feste fordi det er mye luft i snøen som gjør at kontakten mellom ski og underlag ikke blir best mulig. Dette kan kompenseres for ved å legge på et tjukkere lag til slutt som heller ikke korkes helt ut. Her må en bare prøve seg fram.
 
God tur!
 
Mvh. Olaf Godli