Arilds spor for dagen 13. april 2023

Svea/Mylla - 13. april 2023 kl. 07:53
Temperatur: 2 grader. Vær: Regn.
Snødybde: 70 cm.

Det har blitt skikkelig førefall med varmegrader og regnvær. Utfra Myllsdammen var det flere som var ute på ski i går. 
Sveavannet er nå i ferd med å bli blått, selv om isen er tykk er det ikke skiløyper igjen. 

Kommer til å preppe utfra Myllsdammen når det slutter å regne og når det er tørket opp noe. 
Snødybden som er målt er på Svea. 

Jeg kom over dette Alle Menn fra 1950, der står det å lese om Oskar Fredriksen som var oppvokst på gården Putthaug mellom Svea og Mylla. Hovedoppslaget var om Oskar Fredriksen Han var en god skiløper som gikk for sportsklubben Arild og Bul i Oslo. 

Han var en sliter uten like under 50 km i Lathi 1938 kom hans fighter egenskaper frem. Det var et vanskelig føre og løperne ga opp fort vekk. Finnen Vanninen ledet an etter 35 km, men tok feil løype. En av dem som fulgte han var Fredriksen. Da de omsider ble klar over feiltagelsen var humøret på null og Vanninen ga seg, det holdt Fredriksen også på å gjøre, men han spyttet i hendene, snudde og la i vei igjen.
Han het egentlig Oskar Fredriksen Putthaug, men tok navnet Oskar Fredriksen. I 1937 var Norge beste skinasjon. Før start i VM 4×10 km stafett Chamonix varmet han opp med å måkte snø så svetten rant før start. Han var en hardhaus og forteller at underveis da jeg passerte et bjørkeholt fikk jeg plutselig høre den uhyggelige lyden av hurtige stavtak. Jeg snudde meg og tittet, sannelig der var kjempen Stridsmann. Det traff meg som et elektrisk støt og jeg tror jeg kan si at jeg bykset fremover. Jeg kastet på alt som heter krefter og vilje og jaget gjennom skauen utover jorder og oppover kneiker uten andre tanker enn at svensken var i hælene på meg. Farten må ha vært upåklagelig for da jeg igjen kom til sans og samling var både lyden av stavene hans og svensken borte. Så kom en ny bakke og nå ble skiene plutselig glatte. Det er kanskje ikke riktig å si det men jeg ble så inderlig forbannet der jeg slet meg oppover i fiskebein. Ergelsen måtte vike for fortvilelse da øret oppfanget lyden av stavtak igjen. Det å bli jagd i et stafettløp er rett og slett fælt. Vi vant og det var en seier som vi og hele Norge satte pris på. Det ble gullmedalje. 

Datter Ellen og Kåre har nå Putthaug som fritidsbolig.
Historien og bilder er gjengitt med tillatelse fra Ellen og Kåre.


En takk til Nils for alle Menns blad fra 1950.
Arild

Oskar Fredriksen med premiesamlingen.

Fra venstre Lars Bergendahl-Anna Ryen-Oskar Fredriksen og Sigurd Røren.

Ellen og Kåre Hansen på Putthaug
Foto, Arild Bernstrøm.

Ski og staver som Oskar Fredriksen brukte.
Foto Arild Bernstrøm.

Gamle skikart fra Nordmarken.
Foto Arild Bernstrøm